19 Haziran 2016 Pazar

Sarp'ın Fizik Tedavi Günleri - 4

Şimdiye kadar geçen süre bizim için aslında Fizik Tedaviye Giriş dersi niteliğindeymiş, bunu 6. ay itibariyle anladık. Artık Sarp'ı, Özcan Bey tarafından geliştirilmiş, uzay terapisini andıran Kfed isimli düzenekte çalıştırmaya başlamıştık.


Sırasıyla gövde kontrolü, emekleme pozisyonunda durma, sürünme ve sonrasında emekleme, dizlerinin üstünde durma, ayağa kalkma, ayakta durma ve adım atma hareketlerini öncelikle Kfed'de çalışıyorduk. Düzenekte çalıştıktan sonra Sarp'ın bu hareketleri günlük hayata geçirmesi iki hafta ile bir ay arasında değişiyordu. Her hafta Özcan Bey düzenli olarak takip ediyordu ancak hem düzenekteki hareketleri hem de top hareketlerini evde biz yaptırıyorduk. Bu da günde 6-7 saatlik bir çalışma demek oluyordu. Maddi ve manevi açıdan oldukça yorucu ve hırpalayıcıydı. Önceden de belirttiğim gibi Memet Özek'e olan inancımız onun terapisti olan Özcan Bey'le çalışmaktan başka bir ihtimalin aklımıza gelmesine engel oluyordu.



Bu çeşit bir düzenekte çalışmanın, özellikle de bu kadar yoğun saatler çalışmanın, avantajları ve dezavantajları olduğu kesin. Fiziksek olarak çocukta bazı kaba motor becerilerinin daha erken ve hızlı kazandırılabileceği gibi psikolojik etkilerinin de çocukta bir takım sosyal deprivasyonlara yol açtığını düşünüyorum. Tabi ki bunlar benim kişisel fikirlerim. Biz o süreçte başka bir tedavi arayışına girmediğimiz için iyi ya da kötü diyemiyorum. Size tek söyleyebileceğim bizim Sarp'ı 15 ay boyunca Kfed ile çalıştırdığımız. Düzenekte çalıştığımız kaba motor becerilerini Sarp normal hayata aktarabildi.


Merak edenler için şunu söyleyebilirim Sarp Ekim 2012'de sürünmeye, Aralık 2012'de emeklemeye ve Ocak 2013'te ayağa kalkıp sıralamaya başlamıştı. Sürünme ve emekleme esnasında vücudun sol tarafının sağa göre daha zayıf olduğu kendini belli ediyordu. Aynı zamanda kollarının bacaklarından daha aktif olduğunu da rahatlıkla gözlemleyebiliyorduk. Aslında belden aşağısında sıkıntı yaşayabileceğimizi o zamanlardan fark etmeye başlamıştık. Kaldı ki fizyoterapistimiz de bunu söylüyordu. Bu tabloya baktığımız vakit düzeltilmemiş haliyle bile 1 yaşında ayağa kalktığını söyleyebiliriz. Ancak asıl sıkıntılar ayağa kalktıktan sonra kendini göstermeye başladı.

Ayağa kalkmasıyla beraber ayak bileğindeki kasılma ve parmak ucu eğilimi kendini daha da göstermeye başladı. Bunun üzerine afo kullanmaya başladık. Başlarda oldukça zor oldu ancak zamanla alıştı. Afo'nun bildiğiniz gibi tedavi özelliği yok ancak çocuklarımızın özellikle ayak şekillerinin korunmasında ve parmak ucu basma eğiliminin azaltılmasında bizlere yardımcı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder