2 Mart 2013 Cumartesi

Göz Kayması (Şaşılık)


ROP ameliyatı geçiren  bebeklerin retina ve görme açısından ilerleyen zamanlarda diğer bebeklere oranla daha büyük risk altında olduklarından bahsetmiştik. Bizim ilk karşılaştığımız durum göz kaymasıydı. Sarp'ın sol gözü, ameliyattan bir ay kadar sonra bariz bir şekilde kaymaya başlamıştı. Bu durumu, İstanbul Retina'daki Doç. Dr. Hakan Bey de fark etmişti. Temmuz 2012'de Prof. Dr. Süha Mehdi Öğüt Bey'e muayene olduğumuzda sol gözde bir kayma olduğunun, şimdilik günde bir saat kapama yaparak takip edeceğini söyledi. Kapama işlemi kaymayan göze takılan bir bantla diğer gözün normal zamanda olduğundan daha aktif bir şekilde çalışmasını hedefleyen bir işlemdir.

                                                          

Kapama bantları eczanelerde satılıyor, çoğunlukla Roll Optik ya da Nexcare markaları bulunuyor. Roll Optik kapama bantları, Nexcare'ınkilere oranla daha büyük ve gözü tamamen kapatıyor.
Kapama işleminin ilk günlerinde bant çıkarılırken canı yandığı için ağlayabiliyordu. Islak bir bez yardımıyla önce bandın etrafını ıslatırsanız bebeğinizin canı yanmadan daha rahat çıkarabilirsiniz.

Bir sonraki muayenede doktor bey, mevcut gözdeki kaymanın azaldığını, sağ gözün kaymaya başladığını ve bu durumun istenilen bir durum olduğunu dile getirdi. Şimdi Sarp'ın hem sağ hem de sol gözünde kayma mevcut. Bu durum ROP ve Hidrosefali ameliyatı geçiren oğlum için geçici bir şaşılık olarak görünmüyor. Bir süre daha kapama yapmaya çalışarak (artık bantı kendi çıkarabildiği için kapama yapmamız çoğu zaman mümkün değil) ameliyat zamanını ötelemeye çalışacağız. Mehdi Bey, bebeklerde muayenenin çok güç olduğunu bir sonrakinde daha net bir karar verilebileceğini belirtti.

  • Göz Kayması (Şaşılık) Nedir?


Şaşılık, en basit haliyle iki gözün birbirleriyle olan paralelliklerini yitirmesidir. Bazı durumlarda kayma sadece tek bir gözde; bazı durumlarda ise her iki gözde de mevcut olabilir. Çocukların %4'ünde görülen bir şikayettir. Göz kayması tedavi edilmediği takdirde göz tembelliğine, kısacası zaman içinde gözde görme kaybına neden olmaktadır.

Yenidoğan bebeklerde 4 aya kadar kısa süreli kaymalar olması doğal karşılanabilir olsa da 4. aydan sonraki kaymalar için bebek kesinlikle bir göz doktoruna muayene ettirilmelidir. Bebeklerde "yalancı şaşılık" olarak adlandırılan bir durum da söz konusu olabilir. Yalancı şaşılık, burun kökünün geniş olması ve bu sebeple bebek şaşı olmadığı halde gözlerinde kayma varmış gibi bir görüntüye neden olabilir.


  • Nedenleri Nelerdir?

- Beyin merkezinin etkilendiği durumlar: serebral palzi, hidrosefali, down sendromu
- Katarakt, glokom
- Travma
- Ailede şaşılık öyküsü
- Yüksek hipermetropi
- Erken doğum, zor doğum veya düşük doğum ağırlığı
- Ateşli hastalık

  • Tedavisi Nedir?
Şaşılığın derecesine ve şekline göre farklı tedavi yöntemleri mevcuttur.

- Gözlük Takma: Kırma kusurlarına bağlı şaşılıklar gözlük takarak düzelebilir
- Kapama: Tek gözde kayma olduğu durumlarda kapama yapılır
- Ortoptik Tedavi: Göz egzersizi yapılarak şaşılığın düzeltilmeye çalışılması (Ortoptist eşliğinde)
- Cerrahi Müdahale: Doğuştan gelen kaymalar ve gözlük ile düzelmeyen kaymalar cerrahi müdahale gerektirebilir.
- Botox: Felce bağlı kaymalarda, cerrahi müdahale ile düzelmeyen kaymalarda, guatr hastalığına bağlı kaymalarda Botox etkili olabilir.