14 Şubat 2013 Perşembe

Prematüre Retinopatisi (ROP)

Prematüre bebek ebeveynlerinin, bebekleri küvözdeyken dahi dikkat etmesi gereken çok önemli hususlar vardır. Tabi çoğumuz erken doğum yapacağımızın bilincinde olmadığımız için, erken doğum ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili çok az bilgiye sahibizdir.

Bebeğiniz küvözdeyken yapılması gerekenleri önem sırasına sokmanız gerekir. En çok dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gereken hususlardan biri göz muayenesidir çünkü bebeklerin göz gelişiminde anne karnındaki son 12 hafta hayati önem taşır. Bebek ne kadar erken doğmuşsa göz gelişimi o kadar büyük risk altında demektir. Bebek zamanında önce doğduğu vakit, anne karnında gerçekleşmesi beklenen normal damarlanma gelişimi yerini anormal damarlanmaya bırakır. Bu anormal damarlanma bebeğimizin kör olmasına dahi neden olabilir. Bu göz sorunu, tıp dilinde Retinopathy of Prematurity (Prematüre Retinopatisi) kısaca ROP olarak adlandırılır. Bu nedenle erken ve yerinde teşhis bebeğimizin hayatını kurtarabilir.

Bebeğiniz küvözdeyken göz muayenesini dilediğiniz doktora yaptırmanız mümkün, bu konuda hastanenin kendi doktoru ya da anlaşmalı doktoruna güvenmemenizi  çok acılar çekmiş bir anne olarak şiddetle tavsiye ederim

Özellikle 1500 gr'ın altında ve 32. haftadan önce doğan prematüre bebekler büyük risk altındadırlar.Olayın genelinde baktığınızda bu gruptaki bebeklerin 50%'sinde ROP gelişir. ROP da kendi içinde çeşitli bölümlere ayrılır:
  1. Anatomik açıdan: 
  • Zone 1
  • Zone 2
  • Zone 3

http://www.retina.com.tr/tr/index.php?nav=1&id=25

2. Hastalığı evreleme açısından:
  • Evre 1: Genellikle kendiliğinden iyileşir
  • Evre 2: Kendiliğinden iyileşir ya da bir sonraki evreye ilerler
  • Evre 3:  Lazer ya da kriyo tedavisi gerektirir
  • Evre 4:  Kısmı retina dekolmanı gerçekleşmiştir; cerrahi müdehale ile kısmen düzelebilir (skleral buckle ameliyat)
  • Êvre 5:  Tam retina dekolmanı gerçekleşmiştir; cerrahi müdehale büyük olasılıkla başarılı olamaz (vitrektomi)


ROP muayenesi kesinlike, konu hakkında çok uzman bir kişi tarafından yapılmalıdır. Bunu direkt yaşayan bir anne olarak gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki ne yapın ne edin ama bebeğinizi Prof Dr Murat Karaçorlu ya da ekibinden bir doktora muhakkak gösterin.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder