5 Şubat 2013 Salı

Neden ...?

Gebeliklerin %8'i erken doğumla sonuçlanıyor. Ancak neden? Bu soruyu kendime defalarca kez sordum. Eminim sizler de sürekli kendinizi yargılıyor, sürekli eksik ya da yanlış yaptığınız bir şeyi bulmaya çalışıyorsunuz. Söz konusu en değerli varlığınız, evladınız olunca insan kendini suçlama psikolojisinden sıyrılamıyor. Ancak her türlü önlemi alsak da erken doğumların %50'sinden fazlasının sebepsiz olduğu doktorlar tarafından kabul edilen bir gerçek. Her ne kadar bazı etmenler erken doğum riskini arttırsa da bu her anne adayı için geçerli olmayabilir. Örneğin alkol ve sigara kullanan bir anne adayı erken doğum yapmazken hiçbir riski olmayan bir anne adayı erken doğum yapabilir. Bu nedenle sürekli olarak kendimizi suçlamaktan vazgeçmeliyiz. Negatif bir tutum içine girmek, sürekli kendimizi ya da eşimizi suçlamak bize hiçbir fayda sağlamayacaktır. Bu uzun yolculukta en çok ihtiyacımız olan şey karşılıklı anlayış, sevgi ve hoşgörü. Bebeğimizin bizim pozitif enerjimize inanın çok ihtiyacı var.

Yeri gelmişken aşağıda erken doğuma sebep olarak gösterilen başlıca faktörleri görebilirsiniz. 

  • sigara ve alkol kullanımı
  • çoğul gebelik
  • düşük kilolu ya da az beslenen anne adayı
  • düşük ya da erken doğum geçmişi
  • stres ve yoğun tempo
  • rahim içi ve dışı enfeksyon
  • anemi
  • gebelikte yüksek tansiyon

4 yorum:

  1. merhaba blogunuz çok anlamlı olmuş öncelikle tebrik ederim.Bende küvez günlerimi düşündükçe hala oturup ağlarım.28.haftada başlayan doğumum müdahele ve hastanede yatarak 35.haftada gerçekleşti.belirtmek istediğim yukarda saydıklarınızın yanı sıra en önemli erken doğum nedenlerinden biride rahim anomalisidir.benim yavrum annesindeki doğuştan gelen bu sıkıntıdan dolayı erken doğdu.sizi ilgiyle takip edicem.

    YanıtlaSil
  2. Öncelikle ilginiz ve verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Şanslısınız ki doğumunuz 35. haftaya kadar ötelenebilmiş. İnşallah hiçbir sıkıntı yaşamadan o günleri atlatmışsınızdır.

    YanıtlaSil
  3. çok şükür geçti.bu ay 1 yaşına girecek ve yaşıtlarından önde gidiyor hem boy hemde kiloda.prematüre annelerde maalesef böyle bir çok yedirme çabuk büyütme güdüsü oluyor.Şimdi yürümek için uğraşıyor oğlum herşey yolunda çok şükür.

    YanıtlaSil
  4. İnşallah hayırlısıyla yürüyecek, ne kadar şanslı olduğunuzu hiçbir zaman unutmamalısınız, sevgiler

    YanıtlaSil