5 Şubat 2013 Salı

Erken ama ne kadar erken?

Halk arasında kimi zaman prematüre bebek kavramı yanlış kullanılabiliyor.  Zayıf doğan bebeklerin prematüre olduğu gibi bir düşünce var nedense. Halbuki gestasyonel olarak 37. haftasını tamamlayan bebekler doğum ağırlıklarına bakılmaksızın normal kabul edilir. 37. gebelik haftasını doldurmadan doğan bebeklere prematüre (preterm) denir.

Asıl önemli olan bebeğinizin ne kadar erken doğduğudur. Prematüre bir bebek ne kadar erken ve ne kadar düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelirse o kadar çok risk taşıyor demektir. 

Prematüre bebekler doğum haftalarına ve doğum ağırlıkların göre üç farklı grupta toplanırlar.

Doğum haftalarına göre :


24-31 hafta arası - ileri derecede prematüre

32-35 hafta arası - orta derecede prematüre
36-37 hafta arası - sınırda prematüreler

Doğum ağırlıklarına göre :


<1000 kg - aşırı düşük doğum ağırlığı

<1500 kg - çok düşük doğum ağırlığı
<2500 kg - düşük doğum ağırlığı

34. Gebelik haftasından sonra dünyaya gelen prematüre bebekler, bu haftadan önce dünyaya gelen bebeklere nazaran çok az sıkıntı yaşarlar. Bunun nedeni ise akciğerlerimizdeki surfaktan denilen maddenin yapımının 34. hafta civarında tamamlanmasıdır. Bir insanın nefes alması her şeyden önemlidir, bu sebeple erken doğan bebeklerde yaşanan en kritik dönem bebeğin solunum desteği almadan yaşayabilmesini sağlamaktır. 30 günden fazla solunum desteği alan bebekler kronik akciğer hastası olarak kabul edilir. 


Bkz. Kronik Akciğer Hastalığı



Peki Biz Bu Tablonun Neresindeydik?

Yukarıda yazılan en kötü maddeleri alt alta getirdiğinizde Sarp'ın ve bizim içinde bulunduğumuz durumu daha iyi görebilirsiniz aslında.

Doğum haftası : 28 (ileri derecede prematüre) 

Doğum ağırlığı : 1170 ( aşırı-çok düşük doğum ağırlığı)
69 gün küvez bakımı
30 gün solunum desteği

Hal böyle olunca erken doğumun getirebileceği neredeyse tüm olumsuzlukları tecrübe ettik diyebiliriz. Peki atlattık mı? Henüz değil ama yine de paylaşmaya değer. Hepsini bu bloga sığdırabilir miyim? İşte ondan pek emin değilim.







1 yorum:

  1. Benim ablamın da oğlu 6 aylık ve 660 gram doğdu. Sonra 60 gram verdi. 92 gün küvezde kaldı. Ben sizler kadar anlayamam belki ama ablamın gözlerinden acıyı, paniği, küçük de olsa mutluluğu, endişeyi görebiliyordum.

    YanıtlaSil